fredag den 9. april 2010

Fiduspokalen

Efter at have læst lyrikken til det danske hiphop-foretagende med ukvemsnavnet Selvmord, viser det sig at alle mine fordomme om denne hypede konstellation af Store Danske Rappere, kan få strøget deres for, for det er ikke en fordom længere, bare en dom, et faktum – at det er noget hø, en gang tørt græs, som jeg her vil sætte ild til. Jeg sætter ild/har ingen lid/til en skid … eller hvordan drengene nu kunne finde på at skære det … poetisk.

Det er teksterne, som er det mest interessante ved Selvmord-drengene, de store, barske lady-elskere, som på deres debutalbum folder hjerterne ud som en blodig dørmåtte, hvor lytterne kan tørre snavs af fusserne, før de smutter videre en tur på biblioteket for at låne noget Kristen Bjørnkjær.

Jeg er (i hvert fald lige nu) stor Bjørnkjær-fan, så undskyld gamle dreng, men jeg ved, at du fik så meget røg for dine digte i Kærestesorg, hvor du som 70’er-marshmellowmand også hang dit hjerte ud til offentligt skue med 1:1-poetiske, kærlighedsbasale brugsudsagn, som ellers kun kvindelige fiduspoeter havde gjort det før (jeg er også stor Vita Andersen-fan, så knyt sylten).

Og fordi du blev så udskældt (men solgte helvedes meget), vil jeg nu flå fiduspokalen fra dig og her, under stille højtidelighed, overrække den til drengene i den danske supergruppe Selvmord, for at komme flot efter det, hvad angår rim på hjerte og smerte. Ja, der er faktisk ikke et øje tørt, når bekendelserne knækker derudaf i hvad der på en middelmådig dag som denne, mest af alt minder en barsk barsk Bjørnkjær eller en sløj drøj Danielle Steele.

Uh, hvor det luner at få bekræftet en fordom.

Udklip fra Selvmords 'OK' (fra Selvmord, 2009)
Det må være løgn
Lagde du lige et kys på hans kind?
Hvis vi bare turde sige de ting vi mente
Ville en tung sten falde fra hjertets sind
Men det det vi begge falder i
Helt misforstået begrebet kæresteri
Så vi lader røgsløret fra maskinen sløre
Sandheden og faktummet at det ikke kører
Det der sku være så enkelt
Og samtidigt gør os bange for en anden side af sengen
Du siger det OK
men det står skrevet i dit blik
Gør det alting jeg behøver se
Har fået mere end min del af det
Og jeg ved at det ikke er ingen ting
Så prøver men du siger ikke noget.
 ---
Hvis du så bare ville spytte mig i hovedet!
Hvis du så bare ville spyt-spyt-spyt!
Hvis du så bare ville spytte mig i hovedet!
Hvis du så bare ville spyt-spyt-spyt!
Hvis du så bare ville spytte mig i hovedet!
Hvis du så bare ville spyt-spyt-spyt!

Udklip fra Kristen Bjørnkjærs 'Hvis du forlader mig' (fra Kærestesorg, 1976)
Hvis du forlader mig
så gør det hurtigt, resolut og uden falsk medlidenhed
forlad mig med et hug  
der kapper alle bånd
forlad mig i en afgrund
hvorfra man kun kan klatre opad
Og dog? 

Man risikerer jo at blive dernedeog aldrig komme op
måske er det alligevel for hårdt?
Jeg vil bede dig om noget andet
Hvis du forlader mig
så gør det blidt og nænsomt
og ikke pludseligt med voldsomhed
chokerende og lammende
gør det blidt og nænsomt
og helst i små portioner
langsomt - så jeg kan vænne mig til tanken
Og dog?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar